Pentru inceput prefer sa prezint doar o tura pe care imi permit sa o documentez fara ajutorul nimanui, pentru celelalte am e nevoie de ajutorul celorlalti participanti!

Muntii Rodnei Iulie 2003

Planul

Era preconizat sa parcurgem creasta muntilor Rodnei de la vest la est, plecarea facandu-se din localitatea Romuli de pe valea Salautei, normal marcajul banda rosie porneste din Pasul Setref 816m altitudine urca prin Capu Muntelui, trece peste Muncelu Raios 1706m dupa care coboara in pasul Petrii 1198m de unde urca mai departe pe un picior nord vestic pe Vf Batrana 1710m.Cristi a avut idea sa nu mai facem tronsonul acesta fapt pentru ca privelistea nu e nu stiu ce din zona aia si urcusul si apoi coborasul nu-si are rost, a avut dreptate, am aflat mai tarziu de la un montaniard ca e mai bine pe la Romuli.Din batrana urma sa continuam marcajul "traditional" banda rosie pana in pasul Rotunda, circa 45-50 de Km dupa cum spun unii..

Tura

In primul rand participantii : Cristi si Mario din Bucuresti si eu (Cristi) din Arad. Trebuia sa ne intalnim pe 2 iulie dimineata in Romuli mai precis cand ajungea trenul meu (Timisoara Sighet , o legatura foarte buna pentru cine vrea sa faca trasee din partea vestica si nordul Muntilor Rodnei) trenul ajunge la Romuli inainte de ora 8. Acolo ne astepta Cristi cu masina, am pornit pe V. Stramba pana la cabana Zavoaiele Borcutului unde este si un izvor de apa minerala carbogazoasa (din Vf Batrana nu stiu sa mai fie apa pana in Tarnita la Cruce).Ora 9:50 Zavoaiele Borcutului plecare, marcaj triunghi rosu, traseu destul de usor, am mers noi mai greu din cauza ca nu aveam antrenament cu ceva opriri pentru filmat si poze pe parcurs, am ajuns pe Batrana 1710m altitudine la ora 11:35, de la Zavoaiele Borcutului este drum care mai in apropiere de Batrana se transforma in poteca si mai incolo din este drum pana in Taranita la Cruce. Din Vf Batrana avem sa vedem la NE Pietrosul Rodnei 2303m si creasta pe care se ajunge la el cu varfurile Rebra 2221m Buhaescu Mare 2119m si mai la sud de acestea urmatorul varf care ne astepta pe noi Gropilor 2063m.Traseul urca toate varfurile dar exista si varianta de ocolire este un drum care face legatura cu stanele din Caldarea Buhaescu, astfel de drumuri "variante" de ocolire a varfurilor se intalnesc in tot masivul.Mai apoi am ajuns in Tarnita Batranei la 12:20 bineinteles se poate face mult mai repede dar noi am mers lejer am poazat am filmat etc, noi am mers pe drumul ce ocoleste pe la sud Vf Gropilor pentru ca era ceata, am luat-o la talpa bine pana in Tarnita la Cruce pentru ca vremea incepuse sa se strice, am ajuns in Tarnita la Cruce la 13:50 (2075m) pe ceata, ploaie si vant.Din sa se poate cobora in caldarea Gusetului la SV pe banda albastra care duce pe valea Rebra (2015m) pana in Parva cea mai lunga vale din masiv 45 de Km, sau cum am facut noi spre N in imensa caldare a Buhaescului de data aceasta la lacul Rebra care se afla imediat sub creasta, traseul este nemarcat, la lac este un loc excelent pentru campare. Noi insa am continuat catre Taurile Buhaescului pe poteca ciobaneasca destul de bine conturata care merge pe curba de nivel prin caldare spre N-NV. Am ajuns la Taurile Buhaescului la ora 14:59, camparea se face langa ultimul lac din aval care e pozitionat putin in dreapta fata de celelalta, mai jos la 100 de metri este si o stana unde puteti cere ajutor in caz de nevoie cum am facut-o si noi. Dupa ce am pus cortul am mancat si ne-am odihnit, am pornit spre Pietrosul in pas domol.De la Tauri este poteca care urca in curmatura Pietrosului si mai departe spre varf, noi am ajuns cam intr-o ora pe ceata si vant. Din curmatura se poate cobora spre N in caldarea iezarului la cabana Meteo si mai apoi spre Borsa.

Undeva intre lacul Rebra si Taurile Buhaescului

La coborare de pe varf dupa 5 minute in scurt timp s-a ridicat ceata, evident ca ne-am intors, privelistea e greu de descris, la N M-tii Maramuresului cel mai aproape se vede Toroioaga, si Deprsiunea Maramuresului.La vest e de notat Tiblesul 1848m, spre sud se vad in plan apropiat Rebra in spatele lui Buhaescu Mare, Mic, Gropilor si in fundal impunatoare parca la orizont varfurile Tapu 2024m, Pietrosul Cormaii 2003m din creasta vestica a vaii Cormaia, mai departe din Tarnita la Cruce se vad varfurile Obarsia Rebrii, Cormaia 2033m, Repede 2074m , Negoiasa mare, Tarnita Barsanului, Pusdrele..... pana la umarul ce coboara din Ineu (2279m) spre Harosu-Curatel toate aceste pe o vreme cu vizibilitate destul de buna dupa ploaie, mai departe ramane sa le vedeti si sa le recunoasteti cand veti fi acolo, sau cand veti trece peste ele.

Buhaescu II; adancime in jur de 5 m

TURA   PLANUL

 

Tin sa mentionez ca la plecare am avut curajul sa lasam echipamentul in cort fara sa ramana nimeni la supravegheat...si nu le-a luat nimeni, nu a fost nici prima nici ultima data cand fac acest lucru in Rodnei, am citit in diverse publicatii si am auzit din diverse surse ca ciobanii fura, stana era sub noi, deci ATENTIE, parerea mea e ca, chiar daca se fura nu o fac ciobanii, adevaratii ciobani.

Seara din pacate Cristi a avut un mic accident care ne-a determinat sa coboram pe valea Repedea spre Borsa, am trecut pe la doua stane, nu fara emotii din cauza cainilor care sunt o roblema destul de delicata peste tot in Rodnei si nu numai, ciobanii de la stana de sub Caldarea Buhaescu au fost foarte primitori au tinut chiar sa consulte harta. Inca un sfat aveti grija de la cine cereti sfaturi pe munte cu privire la traseu, ma refer la ciobani, majoritatea cunosc doar o zona restransa habar nu au de toponime si va pot induce in eroare, e indicat sa discutati cu baciul de la care puteti primi informatii de nadejde si nu numai....nu uitati ca la stana se produce branza, cash...etc , dar si ciobanii sunt fumatori..:)

Dimineata la ora cinci

Informatii: Important sa aveti o harta buna, mai ales din cele noi aparute Dimap daca se poate.

Trenurile le gasiti la www.cfr.ro. Prin partea de V se urca din Romuli in special, Dealul Stefanitei din valea Salautei sau pasul Setref , noi am preferat Romuli ..de ce?..am argumentat mai sus. Pentru partea noardica acealeasi trenuri sunt valabile doar ca se coboara la Sacel de unde imediat aveti autobus spre Moisei, Borsa. Daca nu stati la "ia-ma nene" cu siguranta ca o sa prindeti ceva.

Prin sud este un accelerat Bucuresti Rodna Veche care pleaca din Ilva Mica la ora 4:15, tren pentru care aveti legatura de la Cluj. El ajunge in Rodna in jur de ora 6:00, din gara sa va grabiti spre intersectia cu Valea Vinului unde puteti prinde masini cu forestieri care merg pana sus la gatere, de unde pe (marcaj triunghi rosu refacut) Izvorul Bailor ajungeti in maxim 2 ore in saua curatel la Refugiu si mai departe spre Ineu-Cisia-Omu-Gargalau etc, daca nu prindeti ocazie faceti dreapta pe punctul albastru, pe sub varful Benes ajungeti tot in saua Curatel dar traseul e mai sustinut si o sa va ia multa vreme pana la refugiu, de aceea e de preferat varianta din Valea Vinului care e foarte usoara.

La fel sunt si autobuze spre Rodna din Cluj de langa gara si din Bistrita. Din Rodna cu masini de ocazie se poate ajunge mai departe in Sant si de acolo spre Ineu peste Cobasel, Rosu si Ineut, din Sant puteti sa prindeti masina spre Valea Blaznei care sa va scurteze putin.

micsacristian@hotmail.com

TURA PLANUL